T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüzde Kurban Bayramı ve Alınan Tedbirlerle İlgili Toplantı Yapıldı

Yayın Tarihi : 26.07.2018
Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Muharrem SELÇUK başkanlığında; İl Müdürü Ahmet Yavuz KARACA, Gıda ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Özhan TÜRKYILMAZ, İl Müdür Yardımcısı Ramazan AYTEKİN ve Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü İlyas AKBAŞ, E.S.K. Genel Müdür Yardımcısı,  Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü ve Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Yalova, Sakarya, Kocaeli İl Müdürleri ve ilgili Şube Müdürleri ile İstanbul ili Kurban hizmetleri ve hayvan hareketlerinde görevi ve sorumluluğu olan paydaş kolluk kuvvetleri temsilcileri, kamu kurum temsilcileri ve  belediye temsilcilerinin katılımlarıyla geniş çaplı bir toplantı gerçekleştirildi.

İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Ahmet Yavuz KARACA’nın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından  toplantıya başkanlık eden Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Muharrem SELÇUK; hayvan hastalıkları ile mücadele hizmetlerinin aslında insan sağlığına hizmet etmek olduğunu belirterek Trakya Bölgesinde ülke olarak OİE’den Şap hastalığından aşılı arılık statüsünün kazanmış olmanın önemli olduğunu ve bu statünün aşısız ariliğe ve Anadolu’ya doğru genişletilmesi hedeflerinin olduğunu ve bunu fazlasıyla önemsediklerini belirtti. Bu sebeple Trakya bölgesine usulüne uygun olmayan sevklere asla müsaade edilmemesi gerektiğini, bu usul ve kaidelerin ilgili yönetmeliklerle talimatlandırıldığını ifade eden Sayın SELÇUK, günümüzde hayvan refahının da önemli konu haline geldiğini ve inancımız gereği de hayvan refahının önemini vurgulayarak iş ve işlemlerde bu konunun dikkatten kaçırılmaması gerektiğini katılımcılara anlattı. 

Toplantıda bir sunum yapan Hayvan Sağlığı ve Karantina Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Özhan TÜRKYILMAZ ise; Anadolu’dan yoğun hayvan hareketlerine bağlı Trakya Bölgesinin Şap Hastalığından ariliği riske edecek hususların minimize edilmesi,  Kurbanda insan sağlığını tehdit eden faktörlerin azaltılması özellikle kayıtlılığın sağlanması hususlarında teknik bilgiler aktardı. Hayvan sağlığı, hayvan hareketleri, kontrol hizmetleri, sanitasyon ve hijyen,hayvan refahı ve kayıtlara uygunluk hususlarının da değerlendirildiği sunuda özellikle sahte küpe uygulamaları kaçak hayvanlar hususlarında teşkilatın dikkatli ve uyanık olmaları gerektiğini vurgulandı. Toplum sağlığı için kurallara uymayan yetiştiricilerin gerekli yasal müeyyidelerin uygulanması için tereddüt etmemeleri gerektiği belirtilerek köprü girişlerinde canlı hayvan sevk kontrol noktalarında Trakya Bölgesine geçiş yapmaya çalışan kaçak ve usulüne uygun olmayan hayvan hareketlerinde disiplinli takibin geçen yıl olduğu gibi bu sene de tavizsiz uygulanmasının önemini vurguladı. 

Toplantı, katılımcıların soruları, görüş ve önerilerinin ardından sorunların en az olacağı bir kurban geçirme temennisiyle sona erdi.