T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

​ Ramazan Ayında Gıda Kontrolleri Sıkılaştırıldı

Yayın Tarihi : 18.05.2018
Bilindiği üzere; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenli gıda arzının sağlanması Bakanlığımızın sorumluluğundadır. İçinde bulunduğumuz ramazan ayında güvenilir gıdaların tüketime sunulması özel bir önem arz etmektedir.
İlimizde gıda üreten, satan ve toplu tüketime sunan yaklaşık 110 bin işletmenin resmi kontrolleri; İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda yetkilendirilmiş 39 İlçe Müdürlüğümüzde görevli, 738 gıda kontrol görevlisi tarafından yürütülmektedir. 
Ramazan ayı öncesinde ulusal düzeyde tüketime sunulmak amacıyla üretilen un ve unlu mamuller, et ve et mamulleri, süt ve süt ürünleri ile şekerli mamullerin üretim yerlerinin resmi kontrollerinde, üretimde kullanılan hammaddelerden başlayarak, üretimin tüm aşamalarının ayrıntılı olarak kontrole tabi tutulmuştur. Bu kontrollerde üretim aşaması ve özellikle depolarda bulunan tüketime hazır ürünlerde etiket kontrollerine, özellikle son kullanma tarihleri yönünden özel önem verilmiştir.
Ramazan ayı başlamadan önceki 15 gün içerisinde ilimizde faaliyet gösteren yaklaşık 10 bin işletme resmi kontrole tabi tutulmuş olup, 2018 yılında yaptığımız resmi kontrol sayısı 80 bini aşmıştır. Bu resmi kontrollerde 3.500 de fazla gıdadan numune alınarak, mevzuata uygunluk yönünden laboratuvara analize gönderilmiştir.
Ramazan ayı boyunca, toplu iftarların yapıldığı yerler, buralara yemek sağlayan şirketler, tatlı ve pastacılık ürünleri, şekerleme, ekmek ve pide üretimi yapan işletmelerin resmi kontrollerine öncelik verilmektedir.Yine ramazan ayında gıda üretim, satış ve tüketiminin yoğunlaşacağı göz önünde bulundurularak, halen yürütülen denetim ve kontrollerin gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapılarak, özellikle gece gıda üretimi yapan (ekmek ve pide fırınları vb.) işyerlerine yönelik 24 saat esasına göre herhangi bir aksamaya fırsat verilmeden sıklaştırılmış ve bu konuda gerekli tedbirler alınmıştır.
Ramazan ayının ikinci yarısında yapılan resmi kontrollere ek olarak, bayramda tüketimi artacak olan şeker, çikolata, şerbetli tatlı vb. ürünleri üreten işyerlerinin resmi kontrollerine özel önem verilecektir.