T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

PALMİYE KIRMIZI BÖCEĞİ (Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) (Coleoptera: Curculionidae)

Yayın Tarihi : 4.05.2018

Erginler kırmızımsı kahverengi ve silindir şeklinde olup, 35 mm uzunluğunda ve 10 mm enindedir. Kın kanatları koyu kırmızı renktedir. Ağız parçaları beslenme amaçlı kullanılır ve bitki materyallerini delmeye yarar. 
Ergin dişiler palmiye ağacının üst kısmına 300 kadar yumurta bırakırlar.
Literatürde, yumurtaların gelişme eşiğinin 40°C olduğu bildirilmektedir. Erginler uzun uçuşlar yapma yeteneğinde olup, bir uçuşta 900 m uzaklığa ulaşabildiği kaydedilmiştir. Yılda 25–27°C sıcaklıkta 3 döl verebilir.
Zararı, larvalar yapar. Yumurtadan çıkan genç larvalar gövde içine girer ve burada yumuşak lifli dokuyla beslenerek tüneller açar. Larva, yaşamını tamamen gövde içinde geçirdiği için başlangıçta zararlıyı ve oluşturduğu zararı tespit etmek çok zordur. Zamanla yapraklarda sararma, solma ve kuruma gözlenir. Yaprakların gövde ile bağlandığı yerinden kendini aşağıya doğru bırakır. Zarar gören bitki dokularında çürümelerin meydana gelmesi ve kötü bir kokunun yayılması tipiktir. Mücadelesi yapılmayan bulaşık palmiye ağaçları kolaylıkla devrilebilir ya da çürüyerek ölmesine neden olur. Bu zararından dolayı birçok ülkede palmiye ağaçlarının tamamen yok olmasına ve dolayısıyla önemli ekonomik kayıplara yol açmaktadır.
Zararlı ile mücadelede kültürel önlemler önemli bir yer tutmaktadır. Zararlının varlığının belirlenmesi ve ergin popülâsyonunun azaltılması için feromon tuzakların kullanılması, palmiye kırmızı böceğini kontrol altında tutmada en önemli mücadele yöntemlerinden biridir.
Koruyucu ve tedavi edici önlem olarak gövdeye sistemik insektisit olan imidacloprid bulaşmanın erken dönemlerinde uygulanabilir.
Eğer ağacın büyüme noktası zarar görmüş ve tüm yapraklar kendini aşağıya doğru bırakmışsa, ağacın bulaşma kaynağı olmasının engellenmesi için bir an önce uygun şekilde imha edilmelidir. Sistemik insektisitler, ağacın gövdesinin toprakla birleştiği kısmın hemen etrafına 20–30 cm derinliğinde çukurlar açılarak buraya 10–20 lt su ile birlikte verilmelidir. Yeni bulaşmaları engellemek amacıyla yapılan insektisit uygulaması 25-30 günde bir tekrarlanmalıdır.
Palmiye varlığımızın korunması için yukarıda bahsedilen belirtilere rastlanılması ya da böceğin varlığının tespit edilmesi durumunda bağlı bulunduğunuz İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve ya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize gelerek başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun Bitki Sağlığı ile ilgili 2018 yılı içerisindeki yaptırımları aşağıda belirtilmiştir. 38.Madde;
a) 15 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde zararlı organizmaların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara beşbinbeşyüzon Türk Lirası (5510,0TL) idarî para cezası verilir.
b) 15 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen zararlı organizmalarla yapılacak mücadeleyi Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapmayanlara  beş bin beş yüz on Türk Lirası (5510,0TL) idarî para cezası verilir.