Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenli gıda arzının sağlanması Bakanlığımızın sorumluluğundadır. Yılın her gününde olduğu gibi yaklaşan kurban bayramında; güvenilir gıdaların tüketime sunulması özel bir önem taşımaktadır.
Bu kapsamda; İlimizde Kurban Bayramı döneminde kurban etlerinin parçalanması, muhafazası ve kıyma hazırlama işleminde artacak yoğunluk nedeniyle hijyen koşullarının sağlanması ve sürdürülmesinde gelişebilecek olumsuzlukların kontrol altına alınması amacıyla Bakanlığımızca onaylanmış parçalama tesisleri ile yine Bakanlığımıza kayıt yaptırarak faaliyet gösteren kasaplarda kurban bayramı öncesindeki resmi kontrollerimiz yoğunlaştırılmıştır.
İlimizde içinde bulunduğumuz yıl içerisinde 09 Ağustos 2019 tarihi itibarıyla faaliyet gösteren 114 binden fazla gıda işletmesinde 120 binden fazla resmi kontrol gerçekleştirilmiş olup, riske dayalı olarak belirlenen sıklıklarda resmi kontrol çalışmalarımız 7 gün 24 saat esasına göre 39 ilçemizde devam etmektedir.
Bayram öncesinde 39 ilçe müdürlüğümüzce 09.08.2019 tarihinde yapılan eş zamanlı resmi kontrollerde 620 den fazla işletmede resmi kontrol yapılmış olup denetimlere devam edilecektir.
Bayram öncesinde 39 ilçe müdürlüğümüzce 09.08.2019 tarihinde yapılan eş zamanlı resmi kontrollerde 620 işletmede resmi kontrol yapılmıştır. 24 işletmeye takip denetimi amacıyla süre verilmiştir. 9 işletmeye 5996 Sayılı Kanun gereği yasal işlem uygulanacaktır.
İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi 39 ilçede eşzamanlı gıda denetimleri gerçekleştirdi. Kurban Bayramında tüketimi artan ürünleri üreten iş yerlerine yönelik yapılan denetimlerde; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, ekmek ve ekmek çeşitleri, çikolata ve çikolata ürünleri, un ve unlu mamuller ile şekerli mamuller üreten, işleyen ve dağıtımını yapan çok sayıda işyerinde gıda kontrol ekipleri tarafından resmi kontroller yapıldı. Ulusal medyanın bazı kanalları tarafından canlı yayınlanan resmi kontroller esnasında basın mensuplarına açıklamada bulunan İl Müdürümüz Ahmet Yavuz KARACA; “Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunmasının bakanlığın sorumluluğunda olduğunu belirterek, "Önümüzdeki Kurban Bayramında güvenilir gıdaların tüketime sunulması özel bir önem arz etmektedir. İlimizde gıda üreten, satan ve toplu tüketime sunan 114 binden fazla işletmenin resmi kontrolleri, İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda yetkilendirilmiş 39 İlçe Müdürlüğümüzde görevli 700 gıda kontrol görevlisi tarafından yürütülüyor. Kurban Bayramı öncesinde de ulusal düzeyde tüketime sunulmak amacıyla üretilen pastacılık ürünleri, un ve unlu mamuller, et ve et mamulleri, çikolata ve çikolata ürünleri ile şekerli mamullerin üretim yerlerinin resmi kontrollerinde, üretimde kullanılan hammaddelerden başlayarak, üretimin tüm aşamalarının ayrıntılı olarak kontrole tabi tutuyoruz. Bu kontrollerde, işletmenin asgari teknik ve hijyen şartları, işletme kayıt belgesi, çalışanların hijyen eğitim belgesi, üretim aşaması ve özellikle depolarda bulunan tüketime hazır ürünlerde etiket kontrollerine de özel önem veriliyor" ifade etmiştir.