T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

​ Gıda Denetimleri Ramazan Ayında da Aralıksız Devam Etti

Yayın Tarihi : 29.06.2017
Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenli gıda arzının sağlanması açısından, ramazan ayında güvenilir gıdaların tüketime sunulması özel bir önem kazanmaktadır.
Ramazan ayı öncesinde üretilen un ve unlu mamuller, et ve et mamulleri, süt ve süt ürünleri ile şekerli mamuller üreten işletmelerin resmi kontrollerinde, üretimde kullanılan ham maddelerden başlayarak, üretimin tüm aşamalarının kontrole tabi tutulmasına, depolarda bulunan tüketime hazır ürünlerin etiketlerinin kontrollerine özel önem verilmiştir. Ramazan ayında; toplu iftarların yapıldığı yerler, buralara yemek sağlayan işletmeler, tatlı ve pastacılık ürünleri, şekerleme, çikolata, ekmek ve pide üretimi yapan gıda işletmelerinin resmi kontrollerine öncelik verilmiş olup; gıda işletmelerinin resmi kontrolleri 7 gün 24 saat esasına uygun olarak yürütülmüştür.
Bu süreçte; 5.147 adet ekmek, pide, unlu mamuller, şerbetli tatlılar, üreten ve satan işyeri; 553 adet şekerleme, çikolata, helva üretim ve satış yapan işyeri;2.147 adet manav, pazar, şarküteri, kuruyemişçi, toptancı halleri;   413 adet hazır yemek üretimi yapan işyeri; 11.270 adet lokanta, restoran gibi toplu tüketim yerleri; 809 adet kasap başta olmak üzere toplam 25.504 işyeri resmi kontrole tabi tutulmuştur. Yapılan resmi kontrollerde uygunsuzluk tespit edilen 556 adet işyeri hakkında toplam 2.704.053 Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır.
Öte yandan, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz gıda kontrol ekiplerince  01.01.2017 ile 29.06.2017 tarihleri arasında toplam 88.674 denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen 1.806 adet işyerine 8.575.527 Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır.