T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda Denetimleri Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 19.06.2017
Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenli gıda arzının sağlanması açısından, ramazan ayında güvenilir gıdaların tüketime sunulması özel bir önem kazanmaktadır.

Ramazan ayı öncesinde üretilen un ve unlu mamuller, et ve et mamulleri, süt ve süt ürünleri ile şekerli mamuller üreten işletmelerin resmi kontrollerinde, üretimde kullanılan ham maddelerden başlayarak, üretimin tüm aşamalarının ayrıntılı olarak kontrole tabi tutulmasına, depolarda bulunan tüketime hazır ürünlerin etiketlerinin kontrollerine özel önem verilmiş ve bu süreçte resmi kontrol yapılan 7.008 işletmenin 450 sinde uygunsuzluk tespit edilmiş ve uygunsuzluk tespit edilen işletmelerden 156 sı hakkında 807.029 TL karşılığında idari para cezası uygulanmıştır.

Ramazan ayının ilk yarısında; toplu iftarların yapıldığı yerler, buralara yemek sağlayan işletmeler, tatlı ve pastacılık ürünleri, şekerleme, ekmek ve pide üretimi yapan işletmelerin resmi kontrollerine öncelik verilmiştir. Ramazan ayının ilk yarısında resmi kontrol yapılan 8.127 işletmenin 574 ünde uygunsuzluk tespit edilmiş ve uygunsuzluk tespit edilen işletmelerden 208 i hakkında 919.373 TL karşılığında idari para cezası uygulanmıştır.

Ramazan ayının ikinci yarısında şeker, çikolata, şerbetli tatlı vb. ürünleri üreten işletmelerin tamamını resmi kontrole tabi tutulmakta olup, gıda işletmelerinin resmi kontrolleri 7 gün 24 saat esasına uygun olarak yürütülmektedir.​

Öte yandan, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz gıda kontrol ekiplerince  01.01.2017 ile 19.06.2017 tarihleri arasında toplam 85.406 denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen firmalara 7.836.209.-TL idari para cezası uygulandı.