Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 2014 yılı eğitim programı kapsamında yer alan HACCP Tetkik Eğitimi 18-22 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapıldı.
İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda düzenlenen eğitime Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Maltepe, Pendik, Ümraniye, Tuzla, Üsküdar,Kartal, Çekmeköy ve Ataşehir İlçe Müdürlüğümüzde gıda mühendisi, veteriner hekim ve ziraat mühendisi olarak çalışan toplam 21 kontrol görevlisi katıldı.
Eğitimin birinci gününde; kontrol ve denetim usul ve esasları, HACCP sisteminin mevzuattaki yeri-mevzuatta esneklik yaklaşımı, HACCP ön gereksinim programları (GMP-GHP uygulamaları), HACCP sisteminin uygulama esasları, HACCP temel prensipleri HACCP ekibinin oluşturulması, HACCP el kitabının incelenmesi, ürün tanımlanması, akış şemasının ve yerleşim planının oluşturulması ve doğrulanması başlıklı konular işlendi.
Eğitimin ikinci gününde; HACCP sisteminin yedi temel prensibi kapsamında tehlikenin tanımı ve tehlikeler, tehlike analizi, risk değerlendirmesi, karar ağacı kullanılarak kritik kontrol noktalarının tespiti, kontrol önlemleri, kritik limitler ve izleme sisteminin oluşturulması, düzeltici faaliyetlerin oluşturulması, doğrulama konuları işlenmiştir. Bu konulara yönelik çalışma grupları oluşturularak uygulamalar yapıldı.
Eğitimin üçüncü ve dördüncü gününde; işletme ziyaretleri yapılarak uygulamalı tetkik ve değerlendirme yapıldı.
Eğitim son gününde ise dokümantasyon ve kayıt tutmaya yönelik konular işlendikten sonra uygulamalı doküman incelemesi yapılmıştır. Denetim ve tetkik, tetkik uygulama esasları konuları ile ziyaret edilen işletmelerin tetkik sonuçları değerlendirilerek eğitimin kapanış bölümüne geçilmiştir. İl Müdür Yardımcısı Sayın Ahmet Yavuz KARACA ve Gıda ve Yem Şube Müdürü vekili Azmi YÜKSEL’in katılımıyla yapılan tören ile eğitim tamamlandı.
Kapanış töreninde bir konuşma yapan İl Müdür Yardımcısı Sayın Ahmet Yavuz KARACA; “İlimizde tüm kontrol görevlilerinin HACCP tetkik eğitimine katılımlarının sağlanarak bu sayede gıda işletmelerinin gıda kalite ve gıda güvenirliliği açısından teknik, mevzuat ve bilimsel boyutta HACCP’e dayalı gıda kontrol sistemini uygulanıp uygulanmadığının resmi kontrolü sağlanacaktır. Özellikle küçük ve orta ölçekli işyerlerinde esneklik yaklaşımı çerçevesinde, HACCP sisteminin ön gereksinim programı olan asgari teknik ve hijyenik koşulların uygulanması, tehlikelerin kontrolüne yönelik kayıtların tutulmasının sağlanması tüketiciye güvenli gıdanın ulaşmasında çok önemli yer tutacaktır. Aldığı eğitimden maksimum faydayı sağlamış, konuları özümsemiş kontrol görevlilerinin varlığı güvenilir gıdanın en önemli güvencesidir ” dedi.
Kontrol Görevlilerine başarılar dileyen İl Müdür Yardımcısının, katılımcılara sertifikalarını dağıtmasıyla tören sona erdi.