8. Asya Manda Kongresi, İstanbul’da yapıldı. 21-25 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleşen ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen Asya Manda Kongresi’nin bu yılki konusu; “küresel ekonomik dünyada sürdürülebilir üretim” temasıydı.
İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 8. Asya Manda Kongresi’ne; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın, İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, 8. Asya Manda Kongresi Dönem Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ural ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, Bakanlık olarak sürekli paydaşlarla işbirliği halinde olduklarını vurgulayarak “Hayvancılık bizim pozitif ayrımcılık yaptığımız bir alan. Bu yüzden sektörde önemli gelişmeler oldu” dedi. Ülke olarak tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise yedinci sırada olduğumuzu vurgulayan Pakdil, süt üretiminde 8.5 milyon tondan 18.5 milyon tona; beyaz et üretiminde 700 bin tondan 2 milyon tona; yumurta üretiminde 17 milyar adede; kırmızı et üretiminde ise, 1.1 milyon tona ulaştığımızı belirtti. Ancak bütün bu gelişmeleri yeterli görmediklerinin altını çizen Müsteşar Pakdil, sektörün daha da ileri gidebilmesi için paydaşlarla yapılan çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti.
Tarımdan Sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın, hayvancılık sektörünün ekonomimizin üç ana başlığından biri olduğuna vurgu yaparak, son yıllardaki gelişmelerin sevindirici olduğunu söyledi. Hayatımızı devam ettirmek için hayvancılık sektörünün hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Günaydın, bir yandan bilinçsizce gıda tüketilirken, bir yandan da dünyada 1 milyara yakın insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olmasının bir çelişki olduğuna dikkat çekti. Ülkemizin tarımsal alanda hızla ilerlediğini de belirten Günaydın, 150 ülkeye gıda ihraç etmenin önemli olduğunu vurguladı. Günaydın, özellikle gündemin konusu olan mandacılığı geliştirmek için hep birlikte çalışmak gerektiğini belirtti.
8. Asya Manda Kongresi Dönem Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Soysal da bir konuşma yaparak, öncelikle kongreye yoğun katılımdan dolayı misafirlere teşekkür etti. Asya Manda Kongresinin iki yılda bir yapıldığını söyleyen Soysal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının vermiş olduğu desteğe de teşekkür ederek, paydaşlarla yaptıkları işbirliği sonucunda, gerek mandacılık alanında gerekse diğer hayvan üreticiliği konusunda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, 8. Asya Manda Kongresi’nin İstanbul’da yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “İlimizdeki sektörel kuruluşlarla işbirliği yaparak hem İstanbul’umuzu en iyi şekilde tanıttığımıza, hem de sektörün sorunlarını detaylı şekilde incelediğimize inanıyorum” dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın, Türkiye’de hayvancılığın gelişmesi için üreticilere her türlü desteği sağladığının altını çizen Aygül, İstanbul’un manda işletmeciliği bakımından Türkiye’de birinci, manda sayısı bakımından ise ikinci olduğuna dikkat çekti.
İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ural ise, konuyla ilgili olarak, “Bugüne kadarki kongrelerde dünya çapındaki uzmanlar, manda konusunu her yönüyle, uzun vadeli projeksiyon ve bilimsel araştırmalar ışığında irdeledi. Sri Lanka’daki son kongrede, 8. kongrenin Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılma kararının alınmış olması önemlidir. Türkiye manda konusunda politika belirleyecek, söz sahibi olacak güçteki ülkelerden biridir” diye konuştu.
Yoğun bir katılımın yaşandığı kongrede; sektördeki sorunların tartışılması, teknik ve bilimsel gelişmelerin geniş kitlelere aktarılması; araştırmacı, işletmeci, firma temsilcisi ve yönetici çevrelerin aynı platformda buluşturularak yakın bir iletişimin sağlanması amaçlandı. Bugüne kadar Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Yeni Delhi, Çin, Pakistan, Arjantin ve bu yıl da Türkiye’de düzenlenen kongrenin sekizinci büyük buluşmasında, 100 yabancı, 100 yerli uzman ağırlandı.
5 gün süren 8. Manda Kongresi’nde; Fizyoloji, Üreme, Sağlık, Et ve et ürünleri, Süt ve süt ürünleri, Beslenme/Besleme, Genetik /Yetiştirme, Sürdürülebilir üretim, Sosyo-ekonomi ve Yönetim gibi konular işlendi. Öte yandan ana kongreye ek olarak, 19-20 Nisan 2015 tarihleri arasında da “Manda Üreme Biyoteknolojisi” konulu çalıştay düzenlenecek.