Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Hizmet İçi Eğitim Programı kapsamında; 16, 26 ve 27 Şubat 2015 tarihlerinde İl Müdürlüğümüzce İlçe Müdürlüklerimizde görevli 17 kontrol görevlisine ‘HACCP Temel Eğitimi” düzenlendi.
Eğitime Ataşehir (2), Avcılar (1), Bağcılar (1), Beylikdüzü (1), Çatalca (1), Kartal (2), Maltepe (2), Sancaktepe (2), Sultangazi (1), Fatih (1), Kadıköy (1), Üsküdar (1), Pendik (1) ilçe müdürlüklerimiz kontrol görevlileri katılmıştır.
Gıda üretiminde “ÖNLEYİCİ YAKLAŞIM” ilkesine göre geliştirilmiş olan HACCP Sisteminin Tetkiki, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile resmi kontrollerin önemli bir parçası haline gelmiştir. Sistem Tetkiki; kontrol görevlileri açısından, sadece işletmelerin mevzuata uyum sağlayıp sağlamadığının kontrolü değil, aynı zamanda işletmelerin gıda güvenilirliğinde geldiği nokta, ne kadar profesyonel çalıştığı, hangi sıklıkla denetlenmesi gerektiği, işletmelerin eğitim ihtiyacı gibi pek çok konuda bilgi sahibi olunmasını sağlamakta ve resmi kontrol görevlilerini yönlendirmektedir.
‘HACCP Tetkik Eğitimi’nde eğitici olarak Gıda ve Yem Şube Müdürlüğümüz personellerinden Gıda Yüksek Mühendisi Nurcan BAKIR ÖZATA ve Gıda Yüksek Mühendisi Onur AKBULUT görev almışlardır.
Eğitimin birinci gününde; HACCP sisteminin mevzuattaki yeri, HACCP ön gereksinim programları (GHP-GMP), HACCP ilk 5 adımı; eğitimin ikinci ve üçüncü günlerinde; HACCP Sisteminin 7 Temel Prensibi ve bunlara yönelik uygulama çalışmaları ve HACCP tetkiki konularının anlatılması ile eğitim tamamlanmıştır.
Eğitimin son günü, eğitimi başarıyla bitiren katılımcılara İl Müdürümüzün katılımı ile katılım belgesi verildi.
Eğitimin tamamlanmasıyla Müdürlüğümüz kontrol görevlilerinin büyük çoğunluğuna HACCP Temel eğitimi verilmiştir. Yılsonuna kadar kontrol görevlilerimizin hepsine HACCP Tetkikini de kapsayan eğitimlerin verilmesi hedeflenmektedir.